19th Ave New York, NY 95822, USA

4 manieren om jezelf beter te leren kennen

hash00a58ae238a1ebc773e59d1d0ab3bd67filename855

Wist je dat het belangrijk is om een brede zelfkennis te hebben? Dat klinkt zweverig, zul je vast denken. Toch is niets minder waar. Iemand die zichzelf goed kent komt zelfverzekerd over, kan een professionele indruk achterlaten en je wordt gelukkiger. Hieronder lees je vier manieren hoe jij je ware ik kunt leren kennen.

1. Bezoek een kunstuitleen

Wanneer je naar een kunstwerk kijkt, doet dat veel met je. Zo word je gelukkiger van kunst en je doet inspiratie op. Daarnaast kun je jezelf beter leren kennen door middel van kunst. Een kunstwerk kan jou namelijk veel leren. Zo zijn er verschillende manieren om te leren van kunst. Bezoek bijvoorbeeld Amersfoort Kunstuitleen en kijk rond naar de kunstwerken die er hangen. Vraag jezelf af wat het schilderij met jou doet, welke emoties het bij je opwekt en welke gedachten er op dat moment in je hoofd rondgaan. Koppel deze emoties aan jezelf. Een tweede manier om jezelf beter te leren kennen door kunst is om doordringend te kijken naar het kunstwerk. Hierdoor komen er gegarandeerd vragen, antwoorden en verbindingen in je op. Redenen genoeg dus om eens een kunstwerk in huis te halen. Je kunt kunst kopen, maar huren is ook een optie.

2. Stel jezelf een aantal vragen

Een vrij eenvoudige manier om jezelf te leren kennen is door het stellen van vragen. Het perfecte moment hiervoor is wanneer je alleen bent: bijvoorbeeld wanneer je een lange autorit voor de boeg hebt. Vraag jezelf af welke doelen je in het leven hebt en wat je allemaal al hebt bereikt. Ook kun je vragen stellen als: ‘tegen wie kijk ik op?’, en ‘hoe zorg ik ervoor dat ik mij comfortabel voel?’ om eens stil te staan bij jezelf.

3. Help anderen

Je komt er pas achter wat jouw talenten zijn als je anderen zal helpen. Ieder mens is namelijk uniek en je hebt anderen nodig om het beste in jouzelf naar boven te krijgen. Dat geldt dus ook andersom: jij kunt andere mensen helpen om diegene naar een hoger level te tillen. Je kunt jouw eigenschappen overbrengen bij de ander. Maar voordat je hiermee kunt beginnen is het belangrijk om bij jezelf te beginnen. Vind je het lastig om te achterhalen wat jouw eigenschappen zijn? Vraag bijvoorbeeld eerst aan jouw naasten wat jouw sterktes en zwaktes zijn. Het begint immers bij een goede zelfkennis.

4. Houd een dagboek bij

Beschouw jouw dagboek als je beste vriend. Je kunt namelijk alles kwijt in jouw dagboek: wat je dwarszit, wat je hebt gedaan vandaag en je kunt opschrijven wat je leuk vindt. Dit kan een grote bijdrage leveren aan jouw zelfkennis. Dit is namelijk een handige manier om erachter te komen wat belangrijk is voor jou in het dagelijks leven. En bovendien is het ook leuk om eens terug te bladeren in jouw dagboek. 

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.