19th Ave New York, NY 95822, USA

Op zoek naar oplossingen voor een betere wereld? Lees deze tips

hashd730404268bbceffdece45d017fc4318filename2142

We moeten voorzichtig met onze planeet omgaan. We weten namelijk allemaal dat de aarde aan het opwarmen is en dat er nodig acties moeten worden ondernomen. Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige oplossingen die we met z’n allen kunnen oppakken, in de hoop dat het de klimaatveranderingen tegengaat. Hieronder hebben wij er vijf voor je opgesomd: op naar een betere wereld.

1. Behoud de biodiversiteit

De biodiversiteit is helaas aan het afnemen, terwijl biodiversiteit enorm belangrijk is. Onder biodiversiteit valt eigenlijk alles wat leeft: planten, mensen en dieren. Biodiversiteit is nodig om planten te bestuiven, schoon water te krijgen en gezonde lucht te kunnen inademen. Een manier om de biodiversiteit te behouden is door te denken aan natuurinclusief bouwen.

Een kaal grasveld dat wordt omgetoverd tot een woningwijk is prettig voor de mensen die op huizenjacht zijn, maar minder leuk voor de dieren en planten die daar leefden. Gelukkig kan natuurinclusief bouwen voor een oplossing zorgen. Zo worden er bijvoorbeeld allerlei broedvoorzieningen gemetseld in de gevels van nieuwe huizen, worden parken in wijken aangelegd en krijgen mensen een groen dak. Hierdoor kunnen vogels en vleermuizen op dezelfde manier leven en zal de stad een stukje minder warm worden. Want hoe groener een wijk, hoe koeler deze op een gegeven moment zal worden. Groen heeft namelijk een isolerende en verkoelende functie. Wil jij meer weten over natuurinclusief bouwen? Unitura kan jou daarbij helpen.

2. Voorkom zo veel mogelijk microplastics

In veel verzorgingsproducten zitten microplastics verstopt, zonder dat je dat waarschijnlijk doorhebt. Wanneer je een shampoo gebruikt met microplastics komen deze uiteindelijk weer in het water terecht. En dat is schadelijk voor het milieu, want vissen en andere zeedieren krijgen deze microplastics binnen – en wij dus uiteindelijk ook. Kies daarom voor een shampoo, dagcrème, tandpasta, badschuim en andere verzorgingsproducten waar géén microplastics in zitten verwerkt. Je kunt ook kiezen voor producten die helemaal geen plastic bevatten, door bijvoorbeeld een shampoobar te kopen in plaats van een shampoofles. En wanneer je toch voor plastic kiest, probeer het dan zo veel mogelijk te recyclen.

3. Kies voor groene energie

Groene energie is energie die op een duurzame manier opgewekt wordt. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen en windmolens. Grijze energie wordt opgewekt door andere aardgas en steenkolen. Met het opwekken van grijze energie komt CO2 vrij en dat is weer schadelijk voor het milieu. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die kiezen voor groene energie door bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak te laten installeren. 

4. Eet gezond

Gezond eten is niet alleen goed voor ons lichaam, het is ook beter voor het milieu. Op de manier waarop nu ons eten wordt geproduceerd, wordt het milieu niet heel blij van. Er worden namelijk talloze broeikasgassen uitgestoten wanneer er eten wordt geproduceerd. Maar, hoe kunnen we dat oplossen? Het kan al een boel schelen wanneer we minder vlees gaan eten. Ook moeten we zo min mogelijk voedsel proberen te verspillen. Probeer daarom altijd de overgebleven restjes van een maaltijd te bewaren en consumeer dit later weer. Koop daarnaast ook altijd eten dat je écht nodig hebt, zodat je het achteraf niet alsnog hoeft weg te gooien.

5. Koop tweedehands

In een vintagewinkel een tweedehands outfit scoren of in de kringloop rondstruinen op zoek naar een nieuwe eettafel: tweedehands items zijn helemaal hip and happening. Bovendien is het ook nog eens beter voor het milieu. Wanneer je spullen een tweede leven geeft voorkom je dat er iets nieuws moet worden gemaakt. Dat betekent dat er geen nieuwe grondstoffen moeten worden gewonnen en er geen energie voor hoeft te worden gebruikt. Daarnaast zorg je er ook voor dat de afvalberg minder groot wordt. 

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.